Érem al primer semestre de 2.004. Van arribar els socialistes al poder (a Catalunya ja hi eren des de l’any anterior). Què ha canviat en termes de la manera de gestionar l’aigua i el territori en aquests anys? Res, res de res:
- Creació de nous regadius en zones de secà.
- Aposta decidida per la interconnexió de xarxes (Aigües de Tarragona i Aigües Ter-Llobregat).
- Promoció del parc temàtic Gran Scala en els Monegros. Un projecte devorador d’aigua en mig d’un desert amb majúscules.
A tot això, hauríem d’afegir un llarg etc.
La problemàtica s’ha agreujat en els darrers temps a nivell de Catalunya, com a mínim. Estem afectats per una sequera important que pot portar a restriccions a l’àrea metropolitana de Barcelona, aquest mateix estiu. I quina ha estat la reacció de les administracions? Aprofundir més i més en una gestió errònia de l’aigua: augmentar l’oferta, en lloc de gestionar i racionalitzar la demanda. Están decidits, decididíssims, en tirar endavant la interconnexió de xarxes i en fer un trasvàs del Segre al Llobregat.
Els que vàrem estar en la lluita anti-PPHN, en el quatrieni 2.000–2.004, vam tenir l’oportunitat d’aprendre i entendre que una millor gestió del territori i dels recursos naturals, és possible. Que era el moment de deixar-nos de trasvassaments i d’inundacions de valls muntanyenques. Que calia fomentar l’ús responsable de l’aigua i gestionar la demanda per evitar el seu creixement indefinit. Pensava en aquells anys, sincerament, que els partits que formen ara el Tripartit (PSC-PSOE, ERC I ICV-EV), havien arribat a aquesta mateixa conclusió. Evidentment, en part m’equivocava. Caldrà veure que acaba dient Esquerra, a tot això, de manera oficial (des de la cúpula del partit).
Potser ha arribat l’hora de tornar a la mobilització, tot i que no sé si podrà servir d’alguna cosa. Estem abocats a una espiral consumista i malbaratadora de recursos, cada cop més voraç. En qualsevol cas, crec que en virtut de la màxima aquella de “pensar globalment i actuar localment”, ha d’haver-hi una mobilització, a ser possible, tant forta com que que va haver-hi en el 2.000-2.004.
Hi hauria moltes coses per continuar parlant: poder de les hidroelèctriques, empreses constructores d’obra pública, pantans, travassaments cap a València i Múrcia, per la porta del darrera (Xerta.Sènia), pèrdues en les xarxes de distribució, possibilitat reals d’èxit d’aquestes futures mobilitzacions…
Per la llargada d’un post, crec que ja n’hi ha prou. Que la força ens acompanyi. Visca la Terra!!!
Foto: Manel Zaera a flickr
4 comentarios:
De tot plegat, Xavi, el que em té més escandalitzat des del primer cop que ho vaig llegir és aquest projecte als Monegros. A data d'avui encara no em crec que sigui veritat que ho acabin fent; no m'ho crec. Que el govern espanyol sigui incapaç d'anar-hi en contra no m'estranya però, de debò que la UE no hi té res a dir?
Com és que cal explicar que un Las Vegas 2 en mig d'un desert, en una zona eventualment amb problemes greus d'aigua... no és una bona idea?!?
Jo flipo.
De canvis radicals d'opinió sobre un tema, especialment en les files socialistes, en tenim d'històrics: recordeu l'OTAN, no? I després demanant el vot a favor en el referèndum?
Jo recordo haver-me discutit molt amb un militant socialista per aquest tema: ara ja passo!
El que encara és més incongruent és predicar una cosa i obrar d'una manera completament contrària.
I això dels Monegros... no té ni solta ni volta. Qui deu tenir terrenys als Monegros (que devien valdre 4 xavos fa uns anys)? Fem apostes?
Tema Monegros: No ho sé, Ferran, si Europa ha de dir alguna cosa, és via directives marc. I no sé si podran dir alguna cosa que sigui decissiva. Desitjo que sí. He de documentar-me. Però, si és el que em penso que és, fa bullir la sang: Per la llei d'aigües que van aprovar CIU i PP, al voltant de l'any 90illarg, la concessió d'aigua dedicada a reg que no s'utilitzi, es pot vendre en lliures mercats al millor postor. A Aragó, pel "pacto del agua" (any 90ipoc), hi ha una concessió d'aigua, que no se l'acabaran ni que vulguin. En principi, per llei, aquests sobrants, es poden vendre al "chiringuito" aquest de les escurabutxaques. Ja dic, m'he de documentar més a fons sobre el tema. Ho faré aviat. Molts diners i molt poca vergonya pel mig, nois.
Nur, el tema del referèndum sobre l'OTAN, jo el que recordo que deia Felipe, és que augmentaria l'atur si guanyava el no. Sóc nascut al 74 (era molt jovenet aleshores), però aquesta idea se'm va quedar gravada. El cert és que no la vaig arribar a entendre. I segueixo sense entendre-la.
Uff, aquest temà m'exaspera... entre els interessos politiquis de per mitg i la manca d'aigua.. en fi!!
Xavi, si pases pel blog hi tens una sorpresa..
Publicar un comentario