domingo, 21 de septiembre de 2008

"Camins d'aigua"

Aquest és el monogràfic més o menys divulgatiu, sobre la conca de l'Ebre, des del naixement del Riu fins al Delta, que han emès per TV3 en les darreres setmanes; un total de set capítols.
Adjunto a continuació la carta que he enviat a TV3 manifestant la inquietud que m'ha generat el programa en qüestió. Reconec, rellegint-la ara, que no està gaire ben estructurada però bé, m'interessava sobretot el missatge i ser el màxim de concís. És el que hi ha...

Dirigida als responsables dels continguts del programa "Camins d'aigua" i al senyor Tomàs Molina.
Apreciats senyores/senyors:

M'adreço a vostès per fer un comentari en relació a la la sèrie de Televisió de Catalunya "Camins d'aigua". Un cop acabada la sèrie aquesta mateixa setmana, potser és moment de fer alguna petita reflexió. Deixant de banda algunes errades (de les quals en deveu estar ja informats), val a dir que ha estat una bona sèrie, tant pel que fa a continguts com pel que fa a la fotografia. En un altre ordre de coses, el que voldria destacar (i és el motiu de la present carta) és la insistència al llarg de tots el capítols, en la bondat i necessitat de les diferents infraestructures hidràuliques que hi ha al llarg del riu; en particular dels embassaments. A priori, l'argument és de pes i sembla lògic. Els embassaments són positius ja que laminen les riuades i en conseqüència, aigües avall de la presa, no hi ha inundacions. De fet, s'ha presentat el riu com quelcom salvatge, que la ma de l'home ha anat domant i dominant amb esforç i tenacitat al llarg dels anys. Bé, és un punt de vista com qualsevol altre. Donada la orientació que s'està donant en l'àmbit informatiu al tema de la gestió de l'aigua, és coherent, que des del programa "Camins d'aigua" en particular, i des de TV3 en general, feu pedagogia a favor d'aquesta idea pro infraestructures. Haurien de canviar molt les coses per a que això no fos així. El que crec que hauríeu d'haver fet és contraposar i explicar ben explicat l'altre punt de vista en relació al tema. La regulació mitjançant embassaments i altres obres, el que fa és alterar el règim natural del riu; i això significa manca d'aportació de sediments al Delta, alteració del cicle reproductiu dels peixos, contaminació als embassaments, etc. A més a més, el control de les avingudes, ha generat una falsa sensació de seguretat, fomentant l'ús especulatiu de les planes inundables, i degradant les riberes. En conseqüència, les pèrdues per inundacions no han fet altre que augmentar any rere any, degut a aquesta privatització del domini públic hidràulic (Jiménez Torrecilla y Martínez Gil, 2003).

Sense més que afegir, us animo a que feu de TV3 (la vostra, la nostra) la millor i més solvent televisió de l'estat espanyol.

Felicitats pels 25!!!
Xavier Duran

4 comentarios:

Ferran Porta dijo...

Xavi, no he vist la sèrie però trobo molt encertat que facis saber el teu punt de vista (un altre punt de vista) als seus responsables. És interessant el que comentes, perquè segur que molts no ens hi hauriem fixat, en això que dius, i ens hauriem quedat només amb la visió pro-embassaments del programa.
Publicaràs la resposta que t'enviïn, també? Si més no, un extracte. Seria interessant.

Xavi dijo...

Crec Ferran, que aquesta és una de les bones funcions i usos que se li dóna i se li a de donar a Internet: Donar informacións i opinions alternatives. Sempre i quan estiguin contrastades. Que li haig de dir a un periodista sobre aquest tema...
És la primera carta que envio a TV3. Al formulari de la carta, he demanat que m'enviin resposta. No sé ben bé com va. En qualsevol cas, quan rebi resposta, l'enganxaré en un altre post, es clar!!!

Mireia dijo...

Jo tampoc he vist el total de la sèrie, però tens tota la raó. Des del punt de vista medioambiental els embassaments no ajuden gaire, ja que es carreguen força ecosistemes. M'estranya que això no ho hagin explicat al reportatge de tv3, tal com diu el Ferran, a veure què diuen.

Salut!

Xavi dijo...

Veiam que responen. Tens raó Mireia, els pantans no només suposen destrucció aigües avall en cas de riuades. Suposen també inuncions d'espais naturals i pobles aigües amunt. Iaixò significa penúria per molta gent i destrucció en general.

per cert, benvinguda