sábado, 9 de agosto de 2008

Les 3 R com a forma de viure

En aquest post, voldria repassar una mica, que és per a mi això de les 3 R, per a que serveix i alguns exemples d'aplicació. 3 R significa per aquest ordre, reduir, reutilitzar i reciclar. Des de l'administració, d'una manera més o menys activa, tot i que sense gaire encert, particularment a la ciutat de Barcelona, estan impulsant el reciclatge de residus. Bé, està bé. Hem de reciclar...? doncs reciclem. La qüestió, i d'això no se'n fa gens de propaganda (no interessa), és que previ al reciclatge hi ha dos "R" més. El Procés consisteix en:
Primera R: Reduir. Reduïm comprant galetes que estiguin en una bossa i a la vista, i no capses, el l'espai interior de les quals, sigui bàsicament plàstic. Reduïm, no canviant el cotxe cada 3 anys. Reduïm, estalviant en general. Dintre d'aquesta R podem posar mil i una coses...el que vulguem, imaginació al poder.
Segona R: Reutilitzar. Reutilitzar vol dir el que vol dir. Per exemple, si tenim fills (els que en tinguin), no es pot reutilitzar la roba del més gran per al més petit? No podem utilitzar una ampolla de vi, per posar-hi oli, en lloc d'anar a comprar-ne una altra per a l'oli? En aquest sentit, sempre he pensat que si reutilitzessim com cal, els tot a 100 chinesos se n'anirien al terra.

Aquestes dues primeres R es resumeixen en: No hem de produir tantes escombreries. I això, no implica una minva en el nostre benestar.
Tercera R: Reciclar. Fem-ho si us plau!!! La Generalitat te engegada la campanya AquiReciclem. No costa tant. No és tant difícil ni suposa una despesa d'espai tant gran. L'alternativa és l'abocador o la la incineradora, és a dir, traslladar el dipòsit d'escombreries al subsòl o a l'atmosfera.
En fi, se'm podrà dir idealista. D'acord, ho sóc.

El que m'ha inspirat a escriure aquesta entrada és una activitat que segueixen fent els meus pares avui en dia i que fan des de fa anys. Tota la vida s'ha fet a casa. Malgrat tot, actualment només ho fan amb els tomàquets. Es van recollint pots de vidre al llarg de l'any (de suc, de cigrons, del que sigui...) i quan arriben aquestes dates, en les quals sobren tomàquets a l'hort i es poden fer malbé, s'embotellen: es pelen, es posen en els pots, es tapen ben tapats i es bullen en un perol gran. Això t'assegura tomàquet en conserva per un parell d'anys. Aquí a sota deixo una mostra de potets:



Bé, aquesta és una activitat en desús fins i tot als pobles. Forma part d'aquella mentalitat de fer el possible per a no passar gana. Ens sobren tomàquets? Guardem-los per quan no en tinguem.
Però, vist des del punt de vista de les 3 R, ve a ser un bon exemple de reducció i reutilització: no llencem els tomàquets sobrants i aprofitem els pots que hem arreplegat per omplir-los.
Crec que hauríem de introduir quelcom d'aquesta mentalitat a la nostra vida quotidiana, per aconseguir ser més eficients.

No hay comentarios: