miércoles, 26 de noviembre de 2008

Bajoques

El títol del post és, segons el Diccionari Català-Valencià-Balear:
El fruit de la planta Phaseolus vulgaris o mongeta, inclosa la clovella (Urgell, Camp de Tarr., Priorat, Tortosa, Vinaròs, Val.); cast. judía.

El cert és que, a casa i a les Terres de l'Ebre en general, sempre ho he sentit d'aquesta manera. El que es coneix com mongeta tendra, són les bajoques de tota la vida (què faria jo sense elles, per cert...). Segons diu el diccionari doncs, és una forma dialectal pròpia dels territoris esmentats. L'alegria (alegria de l'horta, es clar), l'he tingut aquesta setmana quan, comprant en un súper de Barcelona, he trobat la llauna marca blanca que apareix a la foto.



Em sembla positiu que s'emprin variants dialectals en l'etiquetatge en català de productes. Enriqueix la llengua i els que la parlem, sens dubte.

Estaven bones, per cert.

...M'he fixat una mica millor en el pot i hi predomina el castellà. Cert, això li treu mèrit.

9 comentarios:

Ferran Porta dijo...

Oops!, s'imposa l'aprenentatge de variants dialectals per anar al súper. Sort de la foto que hi ha a la llauna, perquè mai, mai havia escoltat "bajoques"!

Sylvie dijo...

Jejeje... jo sí que ho havia sentit si.. però cert que no ho havia vist escrit..

Xavi dijo...

Premio para la Syl. Ferran... Calr, aprenem llengües germàniques i aleshores passa el que passa, que no sabem variants dialectals del català. :)

pmgs dijo...

Ep, no fotem!

jo en conec un de Valls que ha viscut molts anys a les terres germàniques i sap de toda la vida el que són les bajoques !!! :-D

Per cert, ja posats, a Bizkaia les anomenen "vainas" i nosaltres les anomenem "mongetes tendres".

Xavi dijo...

Es clar que sí Pedro que els vallencs això de les bajoques ho teniu per la mà. Si és que defet, els del triangle Tarragona-Reus-Valls, en definitiva voleu ser ebrencs. :)
Una mica estrany sí lo de las vainas. Li diuen vainas a una de les tantes varietats de verdura que porten vaina. Com si les faves o els pèssols no en portessin

pmgs dijo...

" ... Si és que defet, els del triangle Tarragona-Reus-Valls, en definitiva voleu ser ebrencs. :) ... "

ja tenim el Francolí que ens omple d'orgull i satisfacció ... a falta d'aigua, és clar ! :-D

"... Una mica estrany sí lo de las vainas ..." i encara més dir-li "pastel de arroz" a un postre sense arròs. :-D

Ferran Porta dijo...

Hehe, molt agut, Xavi!

Ferran Porta dijo...

Bones Festes, Xavi!

bajoqueta dijo...

No m'havia fixat mai a cap pot que ho posés jajaja. Encara que tampoc ho he mirat gaire, ja que les compro fresques sempre.

Com totes les paraules hi ha llocs on són conegudes i d'altres que no. Jo de vegades segons on n'he comprat no han sabut lo que eren :)