miércoles, 16 de septiembre de 2009

La inpunitat del franquisme

Publica avui, José Saramago, al diari el Pais, una carta titulada La impunidad del franquismo. Com en la majoria dels seus escrits i llibres, una vegada més, no m'ha decebut. Crec sincerament, que en aquest pais (España), no s'ha fet justícia, ignorant els crims comesos pels feixistes, durant la Guerra Civil (1936-1939) i posterior franquisme (1939-1975). En el moment que estem fent això, crec sincerament, que estem assimilant la democràcia com un favor que varen fer-nos i no com un dret que tenim com a persones. Relacionat amb això, podríem discutir quina interpretació en fa de la democràcia, la tant sobada Constitución Española. Una constitució, avalada per un Rei, que va ser designat a dit pel Generalísimo.

España és necessari que compleixi amb les convencions internacionals en matèria de justícia, restaurar les víctimes i assenyalar els criminals, estiguin aquests vius o hagin passat a millor vida. Els ciutadans de bé, tenim el dret.

El que s'ha fet amb el Jutge Garzón (més enllà del que ens inspiri el personatge) m'omple de vergonya com a ciutadà.

Per cert, tal i com s'ha vingut denunciant darrerament, la molt noble i insigne ciutat d'Amposta, continua fent homenatge a un dels fundadors de la Falange: Carrer Ruiz de Alda.

6 comentarios:

Ferran Porta dijo...

Xavi, el tema que toques avui és un dels motius més importants, per mi, per no creure en Espanya. Aquest és un país fet a mida de quatre desgraciats, amb ànima franquista, que van seguir al peu de la lletra allò de "dejarlo todo atado y bien atado".

És una autèntica vergonya.

Xavi dijo...

És el que parlavem al teu blog l'altre dia. "Una consulta popular de autodeterminación no entra dentro de la constitución". Quina constitució de del senyor Fraga (la calle es mia)? Si us plau, que ja ha plogut...

Arancha Vázquez dijo...

Hola!!

Muchas gracias por tu comentario, me alegro de que te gustaran las fotos del post, tanto las mías como las otras ;)

Y bueno, comentaría algo de tu post pero el catalán no lo domino demasiado, por no decir nada, lo siento :/

1 beso!

Marimar dijo...

Por qué nunca oigo pedir en ningún sitio que se investiguen los crímenes por el otro bando en la guerra, me pregunto? Porque, estando de acuerdo contigo, me pregunto por qué olvidas que el otro bando también cometió crímenes.

Xavi dijo...

Hola Marimar. Bienvenida al este espacio blog (no sé como decirlo :) ). Estoy de acuerdo contigo en parte. Creo que los crímenes cometidos por el bando republicano, que no hayan sido investigados y juzgados en su momento, deberían investigarse. En cualquier caso, esos crímenes y otros actos que no fueron crímenes, ya see juzgaron y castigaron en la postguerra y en 40 años de dictadura, a base de cárcel, pena de muerte y exilio.

Marimar dijo...

Sí, que se lo digan al Sr. Carrillo, que ahí está, recibiendo homenajes, por ejemplo. No, no es verdad que todo aquello ya fuese juzgado y castigado y, es más, hoy en día existe una gran ignorancia al respecto, y la gente que lee cosas como las que has escrito tú no piensa, ni siquiera sabe, ni quiere saber, lo que hicieron los rojos.